Modets död?*

I slutet av förra året annonserade danska magasinet Cover att de skulle lägga ner sin papperstidning. Nu visar det sig att magasinet ska relanseras i juni år, men det förstör egentligen inte min spaning. Svenska StyleBy har gått från 8 till 4 nummer per år och Rodeo har bytt ägare, gjort om och helt förlorat sin själv. Nu liknar deras webb mest en blandning mellan Elle och Aftonbladet. Vilket iofs inte är något fel, men Rodeos ursprungliga målgrupp går ju förlorad. Kristofer Anderson skrev om detta i Aftonbladet häromdagen. (Och för transparensens skull så finns här ett svar på Anderssons artikel av Johan Rydell i Resume.)

Det är lite tråkigt att de enda magasin som håller någon sorts klass drar ner på sin utgivning respektive görs om till oigenkännlighet. Betyder det att slutet för svenska och/eller nordiska modemagasin är nära? Ska jag vara ärlig så tycker jag att åtminstone StyleBy har blivit ganska tråkig och kändisfixerad på sistone. Med kändisfixerad så menar att det är samma klick av It-girls/women som återkommer i nummer efter nummer; som visar upp sina garderober och hem som består av "vintagefynd", acnejeans och ekologisk lyxkosmetik. Boring. Speciellt när det finns en hel värld av annan inspiration på exempelvis Instagram, Pinterest och en hel massa utländska bloggar. Kanske Sverige är lite för litet för riktigt bra magasin? 

*Titeln har jag lånat av Jenny Lantz som har skrivit en utmärkt bok om hur de stora trendbyråerna styr våra livsstilsvanor. Mer om den i en annan bloggpost.