Om Harry, mormor och alla andra

För någon vecka sedan var jag och såg Citizen Schein tillsammans med Erik och Anders. En mycket bra film, jag älskar ju biografiska berättelser både i bok- och filmform. Delvis för att det är skönt att fly från mitt egna medelmåttiga liv in i en intressantare värld, men också för att hitta beröringspunkter och inspiration hos människor jag beundrar. (Med vissa undantag, exempelvis en biografi om Hermann Göring. Den läste jag bara av ren fascination.)

Naturligtvis kom vi - Erik, Anders och jag - att prata om fascinationen över Harry Scheins resa från fattig flykting till att bli en av Sveriges mest omskrivna män. Om att sådana resor, om de ens går att göra längre, är förbehållna män och enbart män. Om vart de intellektuella [männen] i socialdemokraterna har tagit vägen. Ja, förresten i politiken i helhet. Om varför vi satt och pratade om manliga politiker och debattörer - Schein, Olof Palme, Jan Eliasson och Pierre Schori - utan att nämna en enda kvinna. Varför pratade vi inte om Anna-Greta Leijon eller Birgitta Dahl på samma sätt? Eller Maj-Britt Theorin? 

Jag blev väldigt tagen av Scheins totala förälskelse i Ingrid Thulin. Jag läste visserligen Ingrid Thulins memoarer när de kom ut, men det var väl drygt tjugo år sedan och även om hon ägnade stor del av boken åt deras äktenskap så tänkte jag inte på det på samma sätt. Herregud, jag var i tjugoårsåldern, vad visste jag om sådan kärlek då? Jag får väl läsa om boken i sommar. Parallellt med Scheins memoarer, som jag står i kö för på ett bibliotek. 

Nåväl. Scheins öde fick mig också att tänka på något annat, mer metafysiskt. Nämligen vart tar alla människoöden vägen? Nämnde Scheins är ju, uppenbarligen, väldokumenterat. Men jag tänker på min mormors liv och öde? Vem sparar på det? Och alla andra miljoner öden som tar slut hela tiden? Samlas de i någon slags kosmisk bok i rymden? För att sedan föras vidare i någon annans undermedvetna? Jag vill veta! Hur tar universum tillvara på alla dessa liv och erfarenheter som inte blir nedskrivna och bestsellers?! För de kan bara inte gå till spillo. Då blir jag fan galen. Någon som vet?