Om boken om Marilyn

Småländsk håla, sent 1980-tal:

Jag var närmast besatt av gamla Hollywoodstjärnor och deras liv. Jag stod inte ut med min ångest och ville läsa om andra världar. Drömma mig bort från den där jävla hålan jag bodde i. Därför blev jag närmast euforisk när jag hittade Lz-hyllan på biblioteket. (Lz är alltså bibliotekskod för Biografier. Med vänlig hälsningar, yrkesskadad). Jag läste memoarer av och biografier om Elizabeth Taylor, Katharine Hepburn, Lauren Bacall, Ingrid Bergman och Greta Garbo. Och om Marilyn. Såklart. 

Min absoluta favoritbiografi kom att bli Marilyn: Norma Jean. Fantastiska texter skrivna av Gloria Steinem, och de berömda sista sommaren-fotona tagna av George Barris. Jag vet inte hur många gånger jag lånade och lånade om denna bok. Jag läste texterna, varav en del var intervjuer med Marilyn, och kunde inte sluta titta på de vackra bilderna. Marilyn i färg, med hår som sockervadd, fräknig och med små, tunna blonda hårstrån på armarna. Hon kändes så mänsklig. Jag kunde inte sluta titta. Jag ville så gärna ha ett eget exemplar. 

New York, 2014:

Sista dagen på min första resa till New York gick vi så in på Strand Book Store på 828 Broadway & 12th. Vi, Erik och jag. Såklart. "Jag ska bara..." sa jag och försvann in bland hyllorna. Jag visste exakt vad jag letade efter. Och där, högst upp på en hylla bland Film & Drama, där stod den. Marilyn: Norma Jean av Steinem och Barris. $15.00. Out of print. Stod det på etiketten. 

Marilyn fick åka med i handbagaget på hemresan. Så att jag alldeles, alldeles säkert skulle få med henne hem. Happy Birthday, Marilyn!